Főoldal Keresés Letöltések

NAÜ műszaki értekezlete nukleáris létesítmények külső veszélyekkel szembeni védettségéről

2020. november 16–18.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség tárgyi értekezletét november 16–18. között rendezték meg virtuális formában. Maga a rendezvény az EESS EBP (External Events Safety Section Extra Budgetary Programme) 14. plenáris ülése volt, melyre ezúttal szélesebb körben várták a résztvevőket. Az értekezleten röviden áttekintették a program öt munkacsoportjának eddig elért eredményeit, majd a konferencián részt vevő tagállamok képviselői beszámoltak a folyamatban lévő tevékenységekről, valamint megosztották korábbi tapasztalataikat a külső veszélyekkel szembeni védettség vizsgálata és értékelése terén. Mindemellett javaslatok születtek új, a közeljövőben indítandó témákra is (OAH: PSA of interactions by neighbour facilities), amelyekhez tartozó feladatok megoldásához felelősöket és közreműködőket igyekeznek toborozni.

Az EESS EBP munkaterületei a következők:

  • WA-1 – External Hazards Assessment
  • WA-2 – Designs Against External Hazards
  • WA-3 – Safety Assessments Against External Hazards
  • WA-4 – Seismic Experience Database Project
  • WA-5 – Capacity Building Project

Magyarországot többen is képviselték az értekezleten, így az OAH és a CK Trikolor Kft. képviselői is részt vettek, csakúgy, mint Burján Bence, a NUBIKI munkatársa.

Az egyik előadás anyagából: Fort Calhoun atomerőmű 2011 júniusában, hosszan tartó áradás közben kigyulladt egy 480 V-os biztonsági gyűjtősín

Forrás: NUBIKI