Főoldal Keresés Letöltések

CSARP/MCAP konferencia

Coordinated Severe Accident Research Program (CSARP) Súlyos balesetekkel foglalkozó együttműködési program és a MELCOR Cooperative Assessment Program (MCAP) videókonferenciája

2020. augusztus 31. – szeptember 4.

A CSARP az amerikai Nukleáris Biztonsági Hatóság (US NRC) által 1988 óta szervezett, súlyos balesetek fenomenológiai kutatásával és a balesetek számítógépes szimulációjával foglalkozó nemzetközi együttműködési program. A program célja súlyos balesetek kísérleti adatinak és elemzési tapasztalatainak cseréje, megosztása. A több, mint 25 tagország részvételével zajló tevékenységeket a programvezető US NRC koordinálja. A videókonferencián a világ minden tájáról vettek részt, a résztvevők száma meghaladta a 90-et. A résztvevők beszámoltak a súlyos baleseti kutatások helyzetéről országukban.

A CSARP megbeszéléssel összevonva került sor az MCAP konferenciára is. A négy nap során érdekes előadásokban számoltak be a fejlesztők a MELCOR súlyos baleseti számítógépi kód továbbfejlesztéséről, a kód validációjáról, míg a MELCOR felhasználók a számítási eredményeikről tartottak előadásokat. A videókonferencia nyújtotta lehetőséget kihasználva az előadásokat a NUBIKI Biztonsági Elemzési Divízió több munkatársa is meghallgatta. Az előadások között volt olyan, amely számunkra közvetlenül hasznosítható információkat tartalmazott. Ilyen volt például egy cseh kolléga (M. Kotuc) előadása a VVER-1000 típusú blokk inputjának fejlesztéséről, aki többek között megadta a reaktortartály-sérülés Larson-Miller modelljének kísérleteken alapuló paramétereit. Kiemelhető továbbá Y. Vorobyov beszámolója is: a szerző a VVER-1200 blokk passzív rendszereinek és az olvadékcsapdájának modelljeit és a kapott számítási eredményeket ismertette. A MELCOR felhasználói előadások nagyon széles tartományát fedték le a súlyos baleseti kutatásoknak, számításoknak. A fukusimai balesettől a 2. szintű PSA-n át a fejlett, balesettűrő fűtőelemmel (ATF-Accident Tolerant Fuel) kapcsolatos kísérletekig, több érdekes előadás hangzott el.

Résztvevő országok és a MELCOR felhasználók földrajzi egységenkénti megoszlása

Forrás: NUBIKI